Gereksinim Toplamayı Ne Zaman Bırakmalıyız?

Öncelikle “Gereksinim Toplamak” aktivitesinin ne kadar yanlış ifade edilmiş bir kavram olduğunu, siz okuyuculara basit bir kaç soru sorarak kanıtlamak istiyorum:

  1. Talep sahipleriniz size gereksinimlerini mi söylüyorlar? Yoksa ihtiyaçlarını mı söylüyorlar? Yoksa bir iş probleminin çözümü için size sadece bilgi mi veriyorlar?
  2. Yüzlerce gereksinimi olan bir proje, bazen size tek bir cümleyle gelmiyor mu?
  3. Talep Sahipleri, size isteklerini iletirken, bunların teknik olarak yapılabilirliğini araştırıyorlar mı?

Aklınızdan geçen cevapları okuyarak söyleyebilirim ki, biz aslında mevcutta var olan ve etrafa yayılmış olan gereksinimleri toplayıp cebimize atmıyoruz. Gereksinimleri oluşturmak için gereken “bilgi“leri “topluyoruz“.

Konumuza dönecek olursak, Gereksinim Toplama Aktivitesinin ne zaman bitirileceğini biraz daha erken safhalara geri dönüp anlamaya çalışalım.

Önce, sıfır noktasındayken, talep sahiplerinden gereken tüm bilgileri alıyoruz. Bir sürü toplantılar, araştırmalar, görüşmeler yapıyoruz. Bu bilgileri alırken de aşağıdaki maddelere çok dikkat ediyoruz:

  1. Tüm Paydaşlarla Görüşüldü mü?
  2. İş ihtiyacını tam olarak anladın mı?
  3. İş ihtiyacının, bu projeden başka bir çözümü var mı?
  4. Bu proje yapılmazsa ne olur?
  5. Değişiklik istenen sistemin mevcut çalışma şeklini biliyor musun?
  6. Yeni bir sistem ise, sektördeki çalışma şeklini biliyor musun?
  7. Uzman görüşlerine başvurdun mu?

Tüm paydaşlarla detaylı görüşmeler yapıldı, iş ihtiyaçları doğrultusunda bir sürü bilgi topladınız. Bu bilgileri gereksinimlere dönüştürdünüz. Gereksinimlere dönüştürürken aklınıza başka durumlar da geldi. Bunları da iş birimlerine sorup birkaç gereksinim eklediniz ya da değiştirdiniz.

Artık elinizde, projenin tüm parçalarını içeren, düzenli ve hiyerarşik bir gereksinim listeniz var. Ama içiniz bir türlü rahat etmiyor. Acaba unuttuğunuz ya da kimsenin aklına gelmeyen, ürünü sahaya sürdüğünüzde başınıza bela olabilecek başka şeyler de var mı?

Bunu anlamak gerçekten ama gerçekten çok zor. Ama içinizi büyük ölçüde rahatlatacak bir yöntemi var.

Şöyle yapın; gereksinim listeniz olgunlaştığında, tüm paydaşlardan belli bir süre bilgi toplamaya devam edin. Onları biraz daha zorlayın. Doğru soruları sorun. Mutlaka daha önce duymadığınız bilgiler vereceklerdir.

Sonradan edindiğiniz bu bilgileri gereksinime dönüştürün. Yeni gereksinimlerinizi, mevcut gereksinimlerle karşılaştırın. Bunun sonucunda:

  • Eğer mevcut gereksinimlerinize yenilerini eklemeniz gerekmiyorsa
  • Ya da mevcut gereksinimlerinizde değişiklik yapmanız gerekmiyorsa

Artık Gereksinim Toplamayı Bırakın!

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.